چرتکه سومری - ساکنین بین النهرین در سال های 2300 تا 2700 قبل از میلاد مسیح ، اولین ظهور چرتکه سومری را مشاهده کردند. بعضی از دانشمندان به علامتی از خط میخی CUNEIFORM بابلی ها اشاره می کنند.
چرتکه مصری - در سال 1500 قبل از میلاد هرودت مورخ یونانی ، استفاده از چرتکه را در مصر باستان ذکر کرده است.
چرتکه پارسی - در 600 سال قبل از میلاد مسیح ، در دوره شاهنشاهی هخامنشی ، پارسیان شروع به استفاده از چرتکه نمودند.
دانشمندان به تبادل معلومات و اختراعات کشورهای اطراف از قبیل هندوستان ، چین و امپراطوری روم ، به کشورهایشان ، تاکید دارند.
لوحه سالامیس SALAMIS - در سال 1846 در جزیره سالامیس یونان یک تبلت مربوط به 500 سال قبل از میلاد کشف شد
سوآنپان چینی – قدیمی ترین سند شناخته شده مکتوب از چرتکه چینی در تاریخ قرن دوم قبل از میلاد است .
سوآنپان ها می توانند برای عملیاتی غیر از شمارش ، مورد استفاده قرار گیرند . برخلاف صفحه شمارش ساده ای که در دبستان ها مورد استفاده قرار می گیرد ، تکنیک های بسیار کار آمد سوآنپان، به منظور انجام دادن عمل ضرب ، تقسیم ، جمع ، تفریق ، جذر و کعب گیری با سرعت زیاد ، بوجود آمده اند. در حال حاضر مدارسی به تعلیم چگونگی استفاده از آن اشتغال دارند.
چرتکه مومی رومی - نوشته ای در قرن اول قبل از میلاد ، HORACE به چرتکه مومی اشاره می کند که صفحه ای است پوشیده از لایه ای نازک از موم سیاه که روی آن ستون ها و ارقامی با استفاده از قلم STYLUS منقوش و نوشته شده است . یک نمونه از چرتکه رومی که با باز سازی نشان داده می شود طبق شواهد باستان شناسی ، به قرن اول بعد از میلاد برمی گردد.
چرتکه هندی – سال 100 قبل از میلاد مسیح . منابع قرن اول از قبیل آبهید هار ماکوزا Abhidharmakosa دانش و استفاده از چرتکه را در هندوستان شرح می دهد.
چرتکه ژاپن ( سوروبان ) – در حدودسال 1600 چرتکه از کشور چین به ژاپن وارد شد . ژاپنی ها با تغییراتی در چرتکه چینی که موجب به چالش کشیدن مغز شود سوروبان را ابداع نمودند. سوروبان هنوز در دبستان های ژاپن بعنوان قسمتی از ریاضیات و در وهله اول بعنوان کمک به محاسبه ذهنی سریع تر تعلیم داده می شود
+
-
2300 bc
1500 bc
600 bc
500 bc
200 ad
100 ad
100 bc
1600 ad